Podľa Capital Economics sa nemecká ekonomika vyhla recesii

09.05.2013 Celý región

Berlín 9. mája (TASR) - Marcový rast produkcie nemeckého priemyslu, ktorý analytici nečakali, naznačuje, že výkon najväčšej ekonomiky eurozóny v 1. štvrťroku 2013 pravdepodobne neklesol a Nemecko sa vyhlo recesii. Uviedol to dnes analytik spoločnosti Capital Economics pre Európu Ben May.

Aj výrazný rast aktivity v sektore služieb zvyšuje vyhliadky na zotavenie nemeckej ekonomiky z poklesu v poslednom kvartáli 2012. Podľa Capital Economics je však zároveň veľmi pravdepodobné, že tohoročný hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v porovnaní s vlaňajškom zvýši len mierne, prípadne bude stagnovať. A upozorňuje tiež, že nemecký priemysel, ktorý je ťahúňom nielen domácej, ale aj európskej ekonomiky, si pravdepodobne neudrží "robustné" tempo zotavovania.

Podľa najnovších údajov nemeckého ministerstva hospodárstva sa produkcia nemeckého priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov v marci 2013 zvýšila o 1,2 % v porovnaní s februárom, keď vzrástla o revidovaných 0,6 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom očakávali, že objem výroby v Nemecku v marci naopak klesne medzimesačne o 0,1 %.

Väčšina odborníkov na základe týchto výsledkov predpovedá, že nemecká ekonomika sa v 1. štvrťroku vrátila k rastu a vyhla sa tak recesii, ktorá je definovaná ako pokles výkonu hospodárstva dva kvartály po sebe.

Nemecká centrálna banka odhaduje, že HDP krajiny sa v tomto roku zvýši o 0,4 % a na budúci rok sa tempo jeho rastu zrýchli na 1,9 %.
 

Vyberte región